Kam zajít načerpat cestovatelskou inspiraci

18.3.17 T&T 0 Comments

 

Milujeme cestovatelská promítání a vyprávění! Vlastně jsme si oblíbili přednášky obecně, je úžasné poslouchat lidi nabité znalostmi a zkušenostmi, z kterých doslova čiší nadšení pro věc. Pokusila jsem se proto uspořádat přehled brněnských míst, kde se dá na přednášky o neznámých krajích narazit. Ať už vás zajímají konkrétní informace o vaší budoucí dovolené nebo jen sníte o nedosažitelných dálavách, rozhodně doporučuji na nějakou zavítat. Hned!

CESTOVATELSKÉ ČTVRTKY V HUSE NA PROVÁZKU
Kdo by neznal cestovní kancelář Livingstone? Kromě úžasných expedic, které vás zavedou snad do jakéhokoliv koutu světa, na který si vzpomenete, se věnují i organizovaní nejrůznějších výstav a akcí. Jednou z nich jsou jarní přednášky v divadle Husa na Provázku, kde se představuje vždy několik různorodých osobností, které jsou propojeny Rudou Švaříčkem. Pražská obdoba se koná ve středu v Národním muzeu a je dokonce nabitá známými osobnostmi přes herce po hudebníky.

KLUB CESTOVATELŮ BRNO
Brněnský klub cestovatelů spadá pod Hedvábnou stezku - tenhle cestovatelský portál je denním chlebem každého správného objevitele. Loni byl nově zrekonstruován, interiér je opravdu povedený a nabídka exotických zahraničních jídel i dezertů nikdy nezklame. Můžete se tu také začíst do obrovského množství knižních průvodců. A jednou z nejproslulejších záležitostí je určitě jejich Velký hmyzí večer! Pokud zoufale toužíte ochutnat nějaké ty červíky a šváby, šup sem. Promítaní probíhají v komorním sálu „čajovnového“ typu, kam si můžete nechat donést i objednané jídlo a pití. Právě teď můžete navštívit třeba promítání z Nepálu, Aljašky nebo Íránu.

CAFÉ PRÁH
Jedná se o kavárnu hned vedle nákupního centra Vaňkovka, která slouží jako tréninkové prostředí pro lidi s duševním onemocněním. Mají moc pěknou nabídku za fajn ceny, vždycky jsme tu byli spokojení. Především paleta aktivit během celého měsíce je obrovská! Kromě různých divadel a vystoupení se vedle prostoru kavárny nachází sál, v kterém si můžete vyslechnout (většinou zdarma) vyprávění ostatních spolu-dobrodruhů. Program naleznete vždy na facebookových nebo oficiálních stránkách. Teď v březnu je v hledáčku například Peru, Island nebo Izrael. Najdete zde i přednášky od kanceláře Kudrna nebo promítání festivalu Jeden svět.

FESTIVAL GO KAMERA
Každou zimu se po novém roce zaplní výstaviště vůní dálek a neznámých končin, opět pod taktovkou CK Livingstone. Letos se konal od čtvrtka do neděle a nechybělo velké množství promítání, besed, výstav i soutěží. Jedním z hostů jubilejního ročníku byla i legenda Miloslav Stingl! Pokud vás zajímají příběhy skutečných odvážlivců, horolezců a průzkumníků, určitě můžu tuhle akci doporučit.

EXPEDIČNÍ KLUBOVNA
Návštěva expediční klubovny nám prozatím stále proplouvá mezi prsty, ale jejich program na internetu doslova hltáme. Pro možnost účastnit se jejich aktivit se totiž musíte registrovat u obsluhy. Už se ale těšíme na první setkání! Mimo to, že expedice sami pořádají a můžete se na ně přihlásit, přináší samozřejmě i jejich svědectví - a to téměř dennodenně! Mongolsko, Vietnam, Azérbajdžán, Súdán… vzpomeňte si na libovolnou zemi, bude tam.

Další výběr míst není primárně zaměřený na cestovatele, ale i zde naleznete spoustu opravdu zajímavých akcí, které se vyplatí sledovat.

HVĚZDÁRNA A PLANETÁRIUM BRNO
Na brněnské hvězdárně se toho poslední dobou děje spousta! Mimo vědecky zaměřené přednášky o fyzice nebo astronomii se tu a tam náhodně pořádají i ty cestovatelské. V květnu tu vystoupí například všude skloňovaný Ladislav Zibura.

KINO SCALA
V univerzitním kině Scala se tu a tam pár přednášek objeví v rámci jejich cyklu Diáky. Probíhá tu i promítání Expediční kamery nebo festivalu Jeden svět, zajímavou příležitostí jsou i střídající se Dny filmu ze zemí jako Francie nebo Španělsko, během nichž se promítají výhradně tamní záležitosti.

KD RUBÍN
Primárně prostor pro divadelní představení, ale pravidelně se zde konají diashow Jiřího Kolbaby (jeho fotky musíte bezpodmínečně znát!). V dubnu třeba Lucie Radová, opět jedna ze známých českých cestovatelek, představí Srí Lanku.

SÁL BŘETISLAVA BAKALY
Podobně jako u Rubínu se jedná o multifunkční prostor, který pořádá mimo jiné cestovatelské diashow. V blízké době třeba Madagaskar nebo Kubu.

0 komentářů: